Vissza a partnerekhez

Takarékszövetkezetek

A takarékszövetkezetek 1956. évi megalakulásuk óta a vidék bankjai. Ez nem is lehetett másképp, hiszen a takarékszövetkezeti hálózatot jelentő közel 1 700 fiók 90%-a olyan falvakban, illetőleg községekben található, ahol pénzügyi szolgáltatást szinte kizárólag a takarékszövetkezetek nyújtanak, így az ott élő vidéki emberek és vállalkozások számára akár megtakarításaik elhelyezéséről, akár hitelügyeik intézéséről volt és van szó mindig a takarékszövetkezetek jelentették és jelentik a megoldást.

A takarékszövetkezetek jelenleg az egyedüli 100%-os magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, bankok. Hazánk Európai Uniós csatlakozásával egyre fontosabb szerepet kap a vidékfejlesztés, a kistérségek megerősítése, a hátrányos helyzetű térségek fejlesztése. A takarékszövetkezeti integráció fontos stratégiai célja a kistérségi szerepvállalás. Ezt szolgálja az uniós pályázatok és támogatások közvetítése, a vidékfejlesztési programok finanszírozása. Az uniós törekvéseknek megfelelő gyakorlata a szubszidiaritás, azaz a lokális döntéshozatal, a helyi érdekek figyelembevétele.A kistérségekben, régiókban fontos a lokális érdek, a lokális döntés, a kistelepüléseken is elérhető szolgáltatás. A Takarékszövetkezeti Integráció tagszervezeteinek adottságai itt a legjobbak. Valamennyi kistérségben van egy önálló, helyben dönteni és szolgáltatni tudó, tőkeerős helyi Takarék.

A betétesek biztonságát az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett az Integráció intézményvédelmi alapja is garantálja azáltal, hogy a takarékszövetkezetet, mint intézményt védi meg a válsághelyzettől.A Takarékszövetkezeti Integráció tagszervezetei Magyarországon tevékenykednek de nem zárható ki, hogy az Európai Unió pénzügyi piacán is helytálljanak.


Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet 

Dunakanyar Takarékszövetkezet
 

My rating

5 1